КОРПОРАТИВТІК ҚҰҚЫҚТАҒЫ ЭКОНОМИКАЛЫҚ ТАЛДАУДЫ ИНСТИТУЦИОНАЛДАНДЫРУ (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2026)
Шетелдiк заң әдебиетi құқықты экономикалық талдау үшiн салыстырмалы түрде бұрыннан пәнаралық әдiснамалық базис құрады, бұл құқықтық реттеудiң неғұрлым оңтайлы моделiн iздестiру, оның iшiнде құқықтық саясатты қалыптастыруға әсер ететiн ауыспалыларды айқындау қажеттiгiнен туындап отыр. Айта кету керек, заң ғылымы бұрын қолданған ғылыми талдау әдіснамасы экономикалық талдауды қамтымаған. Біздің түсінігімізде қандай да бір азаматтық-құқықтық құрылымдарды қалыптастыру кезінде пәнаралық тәсілді айқындау экономика, құқық және қоғамдық қатынастардың өзара іс-қимылының неғұрлым тиімді, ұтымды және өміршең моделін айқындау идеясына міндетті түрде қызмет етуі тиіс. Жеке проблемада құқық қолдану практикасының экономикалық тиімділігін арттыру бөлігінде корпоративтік құқықты жетілдіру кезінде экономикалық талдауды институционалдандыру туралы мәселені қарау ұсынылады. Шын мәнінде, экономикалық-құқықтық талдаудың пәнаралық тәсілін корпоративтік құқыққа имплементациялауға байланысты проблемалар, трансакциялық шығындарды теориялау проблематикасынан, директорлар, акционерлер мен кредиторлар конфликтологиясынан бастап нарық тиімділігінің гипотезасына дейін (Efficient Market Hypothesis), бірігу экономикасы және т.б сіңірулер. Осы тұрғыда біздің еңбегіміз көрсетілген процестерді зерттеу тереңдігіне үміттенбейді, алайда Қазақстан Республикасында корпоративтік құқықты одан әрі жетілдіру кезінде экономика мен құқықтың өзара іс-қимылының неғұрлым маңызды аспектілерін айқындауға арналған.
Keywords: құқықты экономикалық талдау; корпоративтік құқық, экономикалық-құқықтық талдау әдістері; құқық экономикасы; норма шығару; құқықтың экономикалық тиімділігі