КОНСТИТУЦИЯЛЫҚ ЭКОНОМИКА: ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДАҒЫ САЛААРАЛЫҚ РЕТТЕУДІҢ, ЗЕРТТЕУЛЕРДІҢ ЖӘНЕ БІЛІМ БЕРУДІҢ ЖАҢА САПАСЫНА ҚАРАЙ (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2026)
Қазақстан өзінің әлеуметтік құрылымын түбегейлі қайта құруды бастан өткеруде, ал мемлекет Қазақстан Республикасы Конституциясының 1-бабының 1-тармағында бекітілген қағидаттарды, сондай-ақ әділдік пен есеп берушілік қағидаттарын бірте-бірте енгізе отырып, жаңаруда. Саяси институттар мен экономикалық қатынастар ауқымды реформалардан өтуде. Халық пен оның әл-ауқаты мемлекеттік саясаттың орталығына қойылды. Жоғарғы органдардың күш-жігері 21 ғасырдың басында экономика мен бизнесті конституциялық-құқықтық реттеу саласында, әсіресе құқық қолдану тәжірибесінде туындаған түбегейлі қиындықтарды шешуге бағытталған. Олардың кейбіреулері заманауи, бұрын-соңды болмаған технологиялық инновациялар дәуірі, цифрландыру мен жасанды интеллекттің өмірдің барлық салаларына толық енуімен туындады. Тиісті құқықтық қолдау болмаса, олар ұлттық мүдделерге қайшы келуі мүмкін, сол арқылы елдің экономикалық, қаржылық және технологиялық (цифрлық) егемендігіне, тіпті ұлттық (конституциялық) қауіпсіздікке қауіп төндіреді. Басқалары нақты өмірдегі теңгерімсіздіктерге байланысты. Олар біздің шындықтың субъективті факторларынан туындайды. Қазіргі уақытта қоғам мен мемлекет бұл кедергілерді түзету үшін жұмыс істеп жатыр. Гуманитарлық ғылымның әртүрлі салаларының, ең алдымен экономиканың, философияның, саясаттану мен әлеуметтанудың өкілдері арасындағы көзқарастардағы бар кедергілер біртіндеп жойылуда. Олардың әдістемелері конституциялық құндылықтарды барынша жүзеге асыру үшін пайдаланылуы тиіс. Және керісінше. Бұл ретте заң ғылымы (заң ғылымы): құқық салалары (мемлекеттік және жеке), салалары (ең алдымен конституциялық құқық, азаматтық, әкімшілік, салық, экологиялық, еңбек, әлеуметтік қамсыздандыру) және осыған ұқсас, неғұрлым нақты міндеттер алдында тұр құқықтық реттеудің жеке объектілерімен және әдістерімен олардың әрқайсысына барабар кеңістікті анықтап, қамтамасыз ете отырып, заңнама топтары.
Keywords: конституциялық экономика; ғылыми-білім беру салааралық моделі; ұлттық (конституциялық) қауіпсіздік; конституциялық құндылықтар