ҚҰҚЫҚТЫҢ БӨЛШЕКТЕНУІ ҚИЫНДЫҚ РЕТІНДЕ ЖӘНЕ ОНЫ ЖЕҢУ ЖОЛДАРЫ (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2026)
Автор, Қазақстан Республикасы Конституциялық Сотының бұрынғы Төрағасы, Қазақстан Республикасының көрнекті мемлекет қайраткері, ішкі құқық теориясы үшін өзекті болып табылатын құқықтық реттеуді жекелеген, мамандандырылған салаларға бөлу процесін қарастырады, қоғамдық қатынастардың дамуы мен әртүрлілігімен, құқықтық жүйелер мен құқықтың арнайы салаларының бірігуімен анықталады. Құқықтың бытыраңқылығы объективті түрде заңнаманың тұрақсыздығымен, оның әртүрлі кезеңдеріндегі заң шығару қызметінің сәйкессіздігімен және үйлестірілмегендігімен, құқықты жүзеге асыру және қабылдау процестерін күшейту тенденциясымен анықталады. Соның салдарынан құқықтың жүйелі құрылымының әлсіреуі, бір-біріне қайшы келетін заң нормалары, құқық қорғау органдары қызметкерлеріне қиындықтар, құқықтық жүйе мен құқықтық жүйенің құрылымдық жоғалуының ықтимал қаупі.
Keywords: құқықтық жүйе; бөлшектеу; синхрондау; нақтылаy; заң шығару; цифрландыру; жасанды интеллект