ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДАҒЫ БАНКТЕР МЕН КЛИЕНТТЕР АРАСЫНДАҒЫ ҚАТЫНАСТАРДЫ ЖАРИЯ ЖӘНЕ ЖЕКЕ ҚҰҚЫҚТЫҚ РЕТТЕУ ТУРАЛЫ (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2026)
Дәстүрлі түрде банк-клиент қатынастары жеке (азаматтық) құқық субъектісі болып саналады. Дегенмен, олардың құқықтық реттелуі қоғамдық құқықтың салыстырмалы түрде жоғары енуімен сипатталады. Бірқатар жағдайларда реттеудің жария-құқықтық әдістерін қолдана отырып, мемлекет шарт бостандығын және шарттық қатынастарға қатысушылардың ерік-жігерінің дербестігін шектейді. Бұл мұндай шектеулердің ауқымы, банк пен клиент қатынастарын реттейтін нормалардың салалық тиістілігі және оларды құқықтық реттеу әдістері туралы сұрақтарды тудырады. Бұл мақаланың мақсаты – банк пен клиент қатынастарына мемлекеттік және жеке құқықтың әсеріне құқықтық талдау жасау. Зерттеу барысында авторлар банк пен клиент арасындағы қатынастарды реттеуде императивтік әдісті қолдану мысалдарын келтіреді, банк пен клиент арасындағы қатынастарды реттейтін нормалардың салалық тиістілігін анықтайды, күрделі банктік құқықтық қатынастарды сипаттайды, мақалада реттеудің мемлекеттік және жеке құқық әдістерінің ықпалы салыстырылып, банктік қатынастарды құқықтық реттеудің кешенді әдісі қарастырылады. Қорытындыда зерттеу нәтижелері берілген.
Keywords: банктік құқықтық қатынастар; құқықтық реттеу әдістері; күрделі құқықтық қатынастар; банктік шот шарты; банктік несие шарты