Қазақстан Республикасы конституциялық сотының кәсіби қызметкерлерінің құқықтық жағдайы (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2025)
Аңдатпа. Бұл мақалада судья тәрізді ерекше конституциялық мәртебесінің жоқтығына қарамастан, осы конституциялық бақылау органының толық және тиімді қызметін қамтамасыз етуде шешуші рөл атқаратын Қазақстан Республикасы Конституциялық Сотының (ҚРКС) кәсіби қызметкерлерінің рөлі мен маңыздылығы қарастырылған. Олардың құқықтық жағдайы, ҚРКС аппаратының құрылымы мен функциялары, оның ішінде талдау, ұйымдастыру-құқықтық және сараптамалық бөлімшелері қарастырылады. Көмекші персонал – консультанттар, мамандар (талдаушылар) және істерді қарау үшін материалдарды дайындауды, құқықтық зерттеулерді жүргізуді, сондай-ақ құжат айналымын ұйымдастыруды және басқа мемлекеттік органдармен байланыс жасауды, сондай-ақ ҚРКС шешімдері бойынша жұмысты қамтамасыз ететін басқа да қызметкерлердің сипаттамаларына ерекше назар аударылады. Қазақстандық модельдің ерекшеліктері шетелдік тәжірибемен, оның ішінде Ресей Федерациясы мен Польшаның заңнамалық деңгейде тәжірибелерімен салыстыра отырып, негіздемелермен ерекшеленген.Автор Конституциялық Соттың қызметін қамтамасыз етудің тиімділігі көп жағдайда оның аппараты қызметкерлерінің кәсіби дайындығының жоғары деңгейіне, тәжірибесі мен жауапкершілігіне байланысты екенін атап көрсетеді. Қорытындылай келе, олардың қызметін құқықтық реттеуді күшейту, ашықтықты арттыру және конституциялық сот төрелігіндегі аталған «мантиясыз тұлғалардың» институционалдық маңызын күшейту бойынша ұсыныстар жасалады.
Keywords: Конституциялық сот, құқықтық мәртебе, аппарат, көмекші органдар, қызметкерлер, аналитик, конституциялық сот төрелігі