(untitled) (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2026)
Мақалада германдық конституционализмнің генезисі мен тарихи қалыптасуы еуропалық құқықтық ойдың маңызды құбылысы ретінде қарастырылады. Ерекше назар оның классикалық неміс құқықтық және философиялық дәстүрі аясында қалыптасқан доктриналық негіздерін талдауға аударылады. Конституциялық-құқықтық идеялардың эволюциясы және олардың қазіргі конституциялық құрылыстың негізін құрайтын қағидаттардың тұтас жүйесіне айналуы зерттеледі. Зерттеуде Гегель, Ф. Лассаль, К.Т. Велькер, Р. Моль және басқа да көрнекті неміс ойшылдарының еңбектеріне талдау жасалады. Олардың теориялық тұжырымдары германдық конституционализмнің интеллектуалдық негіздерін қалыптастырып, құқықтық мемлекет қағидатын, мемлекеттік билікті ұйымдастыруды, сондай-ақ адам құқықтары мен бостандықтарын қамтамасыз ету мен қорғауды негіздейді. Германдық конституционализмнің құқықтық мемлекет тұжырымдамасының дамуына елеулі ықпал еткен және әртүрлі елдердің конституциялық модельдерінің қалыптасуына әсер еткен бірізді доктриналық жүйе ретінде қалыптасқаны көрсетіледі. Зерттеу нәтижесінде оның көптеген қағидалары қазіргі құқықтық жүйелерде қабылданып, бейімделгені туралы қорытынды жасалады. Әсіресе, Қазақстан Республикасының конституциялық құрылысының қалыптасуында германдық құқықтық дәстүрдің ықпалы айқын көрініс табатыны атап өтіледі.