(untitled) (VERITAS LEGIS JOURNAL, 2026)
Мақалада Еуразиялық экономикалық одақ Сотының (бұдан әрі — Сот, ЕАЭО) құзыреті талданып, оның нормативтік тұрғыдан бекітілу ерекшеліктері, қолданыстағы шектеулері және одан әрі даму мүмкін бағыттары қарастырылады. ЕАЭО шеңберіндегі интеграциялық үдерістердің тереңдеуі жағдайында сот арқылы тиімді құқықтық қорғау тетіктерінің болуы және Одақ құқығын біркелкі қолдануды қамтамасыз ету ерекше маңызға ие. Зерттеу жұмысында Соттың қызмет етуінің құқықтық негіздері, оның юрисдикциясының көлемі, сот арқылы құқықтық қорғауға жүгіну тәртібі, сондай-ақ Одақ құқығы нормаларын түсіндіру практикасы зерделенеді. Интеграциялық үдеріс қатысушыларының құқықтық қорғауға деген сұранысының артуын және ЕАЭО құқықтық жүйесінің тиімділігін арттыру қажеттілігін ескере отырып, Сот өкілеттіктерін кеңейту перспективаларына ерекше назар аударылады. Мақаланың қорытындылары ЕАЭО Сотының сот практикасын және басқа интеграциялық бірлестіктердің соттары қалыптастырған құқықтық ұстанымдарды талдау негізінде жасалған. Зерттеу нәтижелері интеграциялық құқықтық тәртіптің тұрақтылығы мен дамуын қамтамасыз ететін негізгі институт ретінде ЕАЭО Соты қызметін жетілдірудің мүмкін бағыттарын айқындауға бағытталған. н.